Project Description

ICCI Mosque, Clonskeagh

The project involves the provision of new glass enclosures to each of the 3 no. existing courtyard entrances to the Islamic Cultural Centre of Ireland, so as to provide for sheltered weather relief areas.

The project comprises the following works:

– Glass canopy over each of the courtyard entrances
– Glass wind break screen at each entrance
– Glazed glass doors at the entrances of each courtyard and all associated site works
– Completion of all Mechanical and Electrical works
– Completion of all Civil and Structural works

Due to the need to facilitate access to the centre, the project is being carried out in phases with the initial completion of the main entrance located to the west of the building and with the northern and southern entrance to be completed at a later date

Project Details

PROJECT TYPE

Fit-Out

LOCATION

19 Roebuck Road, Clonskeagh, Dublin 14

CLIENT

Islamic Cultural Centre of Ireland

DESIGN BUILD COLLABORATION BETWEEN:

Weslin Construction
NODE Architecture
OSCS Consulting Engineers

ICE Awards

NEW FRAMELESS GLAZED FORECOURT ENCLOSURES

Timeline to becoming nominated
as a 2020 ICE Finalist

Project Kick-Off

Project Kick-Off

In 2014 Aidan Boyle of Weslin Construction entered in to discussions with ICCI for the proposed redevelopment of courtyard open space at the Mosque Clonskeagh. The project posed a number of challenges in dealing with the most effective use of space, recognition, form and function.

The Brief

The Brief

The design requirements were to unobtrusively provide a concept that delivered functional use of open courtyard space with low impact to the buildings heritage and form. Previous designs before Weslin’s appointment had in some respects onerously encroached on the buildings historical design and had departed from the planned budget .

Initial Proposal

Initial  Proposal

Weslin and their design team believed that by enclosing each courtyard with a low-lying, lightweight glazed structure in a way that involves minimal visual impact, the interventions would respect the fabric of the existing building, remain unobtrusive and remain subservient to the central dome that rightly dominates the building.

Final Design

Final Design

Expressed as a simple, frameless plane of glass that sits a metre or so above the existing parapet line which slopes back to deposit rainwater onto the existing roof, the roof plane becomes the dominant feature of the design. The glass is held on stainless steel “spider” fixings supported by a lightweight frameless glass superstructure.

See some of our Before and After Images

Drag the centre slider left or right to see the differences

mosque before Weslinmosque after Weslin
beforeAfter
before mosque Weslinafter mosque Weslin
before mosque WeslinAfter
BeforeAfter
before mosque Weslinafter mosque Weslin

Project Gallery

Croftonbridge Corballis

We bring our ISO 9001:2008 quality certification and commitment to each and every project we operate on.